top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWim Vos

Kamiwaza bidirectioneel puntdruk polijsten met de Kamikaze Rosso

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2023

Zo’n enorm zachte en flexibele EVA-foam heb je nog nooit gevoeld! Kamiwaza Rosso is een ‘streelbare’ en ‘aaibare’ polijstpad met een bijzondere layout en hij corrigeert als de beste.

Kamikaze noemt zijn polijstpads "kamiwaza" (goddelijk werk). En het voelt alsof het polijstmiddel verbeterd is, zoveel verschil maken de polijstpads volgens Kamikaze. Probeer ze maar eens en je merkt direct dat het klopt, deze polijstpads zijn wezenlijk anders dan alle andere polijstpads. Dat voel je, dat zie je en dat merk je. Kamikaze gebruikt materialen met een gemiddelde veerkracht die zo min mogelijk polijstsporen achterlaten. Het doel is om de hoogst mogelijke polijstkracht en het hoogst mogelijke polijstresultaat in de eerste polijststap te realiseren. Polijsten in één stap vereist een polijstkracht die de prestaties van de schuurkorrel maximaliseert. Lasersnijden noemt Kamikaze het, de polijstpad moet de schuurkorrel de juiste hoeveelheid "scherpte" geven. De dunne, halfronde splitten in het oppervlak spelen daarbij een belangrijke rol. Ze zorgen dat de polijstkorrels op de juiste wijze wordt afgebroken en verdeeld over het oppervlak van de polijstpad. Alles bij deze polijstpad is ontwikkeld om tot een optimale correctie en een hoogglans finish te komen in één stap. De vindingrijkheid om met een sterk corrigerende polijstpad ook in één stap af te werken zit in het ontwerp en de materiaalkeuze verwerkt.

Kamikaze polijstpads zijn gemaakt van Ethyleen Vinyl Acetaat (EVA), een dunner en meer gesloten foam dan de gebruikelijke open celstructuur die voor polijstpads gebruikt wordt. Aan het ontwerp van de polijstpad is door technische goeroe Kai Morita meer dan een half jaar gewerkt, daarom noemen ze het "kamiwaza" (goddelijk werk). Het betekent dat alles perfect samengaat. Polijsten vereist een zekere vaardigheid en ervaring maar belangrijker is een perfecte balans tussen polijstmachine, schuurkorrel en polijstpad.

De Kamikaze EVA-schuim pads zijn speciaal ontworpen voor gebruik met Dual Action polijstmachines. EVA is ethyleen-vinylacetaat (copolymeerhars van ethyleen-vinylacetaat) een thermoplastisch materiaal. De vinylacetaat zorgt ervoor dat EVA elastische eigenschappen heeft (hoe meer vinylacetaat, hoe elastischer EVA wordt), daarom wordt EVA beschouwd als een elastomeer. EVA bestaat uit 60 tot 90% uit polyethyleen. Copolymeren zijn polymeren die twee of meer soorten monomeren in hun ketens bevatten en worden geproduceerd omdat ze unieke fysische eigenschappen bezitten die afwezig zijn in homopolymeren, die uitsluitend uit dezelfde monomeren bestaan. Ze hebben in verschillende mate een bepaald mengsel van hun eigenschappen verworven.

Dat geeft het een aanzienlijk voordeel in termen van dichtheid. Het gladde en vrij dichte EVA-schuimmateriaal vermindert de dubbele rotatieweerstand zo veel mogelijk. Kamikaze spreekt over puntdruk polijsten, het verwijderen van krassen op een punt zonder de excentrische beweging en de dubbele actie te verliezen. Ze hebben de polijstpads opnieuw ontworpen en ontwikkeld om dat te bereiken. Dat zie je en dat voel je aan deze Kamikaze pads. Als de polijstpad te dun is, laat het een oneffen oppervlak achter en het eigen gewicht van de machine en polijstpad zorgt ervoor dat het gepolijste oppervlak ongelijk wordt uitgeslepen. Als het schuim te dik is, kan het niet volgen met puntdruk en gaat de rotatie veroorzaakt door excentrische beweging verloren. Het is zoeken naar de perfecte balans tussen beiden. De combinatie van de Rosso Buff pad en de DAP EVO 8 mm excentrische polijstmachine werkte bij ons tot in de perfectie. In de klasse van 200 euro kun je geen polijstmachine kopen die beter, rustiger en stabieler is dan de DAP EVO van Polishing Power, het eigen merk van Carclean. Zeker in combinatie met de Kamikaze polijstpads. Die uitmuntende rotatiestabiliteit en wendbaarheid merk je als je met één hand lichte druk op de kop van de machine geeft en met je andere hand met een paar vingers het handvat vasthoudt. Dan ‘zweeft’ je machine volledig in balans over de lak in een vloeiende beweging. Je hoeft geen kracht te zetten, alleen maar te sturen in de richting die jij wilt. Met de Rosso Kamiwaze Buff pad op de steunplaat verwijder je diepe krassen op een bijzonder zachte wijze want het EVA-schuim is echt anders dan alle andere polijstpads. De meer gesloten celstructuur van de Kamikaze pads genereert wat meer warmte tijdens het polijsten dan de open celstructuur van andere polijstpads. Niet veel maar houdt er wel rekening mee als je op zachte of delicate lakken werkt.


Het unieke lasergesneden oppervlakontwerp bevat dunne, halfronde splitten om de oppervlakte temperatuur te verminderen tijdens het werken met behoud van snijvermogen en het verminderen van ongewenste hologrammen. Er is een lasergraveerproces gebruikt om de patronen en het ontwerpen in het schuimoppervlak te maken. De laser gegraveerde structuur zorgt voor een beter oppervlaktecontact dan met vlakke polijstpads. Er wordt minder warmte ontwikkeld tijdens het polijsten en er ontstaan minder wervelsporen. Bovendien wordt het polijstmiddel beter vastgehouden waardoor het minder spettert. Door het afgeschuind profiel en de trapeziumvorm polijst je tot in de kleinste hoeken van je auto. De contactloze bewerking zorgt voor snel snijden zonder druk uit te oefenen op het materiaal. De hitte van de laserstraal verzegelt de rand. De zeer duurzame klittenband rug zorgt voor een lange levensduur maar pas op bij het reinigen van de pads. Het EVA-schuim laat makkelijk los van de rug, een betere manier van verlijmen was hier wel op zijn plaats geweest.

Specificaties: Dikte 14 mm, materiaal zacht EVA-schuim (in Duitsland gemaakt), een medium veerkrachtig materiaal. Het 12,5 cm formaat is ontworpen om vlakke oppervlakken met puntdruk te polijsten. Ontworpen door en voor experts die de overtreffende trap willen bij het polijsten. Ontwikkeld voor gebruik met Dual Action polijstmachines. Leverbaar in twee maten ⌀ 90mm en ⌀ 135mm.


We kochten die van ons bij The Ultimate Finish

In Nederland verkrijgbaar bij:

Carchemicals31 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page