DODGE-CHARGER-ROOD-OPENINGSFOTO-WIX.jpg
Line separator

JE AUTO ECHT GOED

WASSEN? DAT DOE  
JE MET DE HAND

De aloude emmer met spons heeft voor veel autobezitters afgedaan, maar met de hand was jij je auto beter dan de wasstraat ooit zal kunnen. De wasstraat maakt je auto alleen oppervlakkig schoon en er worden delen van je auto overgeslagen. Grote borstels of flappen gaan met geweld over de lak en veroorzaken ontelbare krasjes. Zelf je auto wassen met de hand is veel beter voor je auto én je humeur!

Je auto beter wassen zonder moeite.

Handmatig je auto wassen doe je zó

Gebruik de tuinslang, twee emmers en microvezelspons.

1. Met de tuinslang spoel je eerst het vuil van je auto 

Eerst met de zachtste en daarna de harde waterstraal. 

2. Gebruik een microvezel washandschoen

In een gewone spons gaat vuil vastzitten in de gaatjes.

3. Vul één emmer met sop, en goede autoshampoo

Je hebt maar weinig autoshampoo nodig.

4. Schoon water om de washandschoen in uit te spoelen

Zo komt vuil niet in het sop terecht. 

5. Werk van boven naar beneden

Reinig eerst de ruiten, motorkap, dak, zij- en voorkant. Was je auto nooit in de zon, het water en de autoshampoo drogen te snel waardoor op de lak strepen ontstaan. Werk altijd in de schaduw.

Snel klaar en beter autowassen?

Bij het wassen van je auto wordt vuil meestal iets over de lak meegetrokken en heen en weer getrokken voordat het vuil echt loskomt. Soms zet je wat extra druk om hardnekkig vuil te verwijderen. Dat geeft een licht schurend effect en zorgt voor (was)krassen in de lak. Een goede waxlaag op de lak zorgt ervoor dat vuil niet meer zo sterk kan hechten aan de lak. Zo beperk je de kans op krassen. Zet je auto minstens iedere twee maanden opnieuw in de wax. Alles gaat makkelijker als je auto goed in de wax staat; wassen, reinigen en drogen. Je auto is ook veel eerder droog, zeker als je met een microvezel watermagneet of een paar handdoeken je auto droogt.

Auto-beter-wassen-met-zachte-waterstraal
1. Vuil van je auto spuiten en losweken

Met de tuinslang spoel je eerst het vuil van je auto. Eerst met de zachtste en daarna met een harde waterstraal. Ga niet direct met een spons en sop in de weer. Al lijkt je auto op het eerste gezicht niet vies, het straatvuil op je auto maakt ontelbare krasjes in de lak als je niet eerst je auto grondig afspoelt. Voorkom dat je direct over de lak wrijft met een spons. Gebruik geen hogedrukreiniger, dat is overbodig. Met hogedruk blaas je deels het fijne zand van je auto maar ook fijn zand met kracht in hoeken en randen. De zachtste waterstraal of broes zorgt dat het fijne zand de natuurlijke weg naar beneden loopt. Dan pas de harde waterstraal erop.

Auto-beter-wassen-Marjolein-wast-Opel-Ve
2. Gebruik een microvezel washandschoen
In een gewone spons kruipt vuil in de gaatjes. Dat vuil spoel of knijp je er niet allemaal uit en het vuil bekrast je lak. Een microvezel washandschoen (met 'wormen' of dreadlocks) houdt vuil veilig vast en je spoelt en wast het er gemakkelijk weer uit. Ook maakt deze washandschoen je auto beter schoon door de microvezels. Microvezel gedraagt zich als een soort veilige weerhaakjes die vuil goed opnemen en vasthouden. De microvezel houdt vuil vast. Was daarom de washandschoen na iedere wasbeurt van je auto in de wasmachine, op het kortste (20 minuten) programma met een speciaal wasmiddel voor microvezels. Kort in de droger op stand 'zijde' en verder laten drogen op het droogrek. Dan heb je de volgende wasbeurt van je auto een schone washandschoen.

Met de microvezelspons en goede autoshampoo was je eerst ruiten, dan motorkap, dak en zijkanten. 

Auto-beter-wassen-Marjolein-wast-Opel-Ve

3. Werk van boven naar beneden

Vul één emmer met autoshampoo en een emmer met water. Was de hele auto. De microvezel washandschoen zal gedurende de wasbeurt vuil opnemen. Spoel tijdens de wasbeurt de washandschoen regelmatig uit in de emmer met water. Zo blijft het vuil in de emmer met schoon water en komt het niet in het sop. Gebruik een gritguard of verfrooster om de washandschoen extra te reinigen. Microvezel houdt veel vuil vast en dat schraap je los. Krasjes op je ruiten vermijd je door met de schone washandschoen als eerste de ruiten te reinigen (glas is vrijwel niet te polijsten).  Het meeste straatvuil zit aan de onderkant van je auto. Dus na de ruiten reinig je de motorkap want liggende delen springen het meest in het oog. Dan dak, zij- en voorkant en als laatste reinig je onder de stootlijsten en de bumpers.

Auto-beter-wassen-Marjolein-droogt-Opel-

4. Je auto beter en sneller drogen

Spoel je auto als laatste af met een zachte waterstraal. Met de broes spoel je de shampoo van je auto en het laatste losse vuil wordt weggespoeld. Droog je auto met speciale droogdoeken, dat is de zachtste , mooiste en snelste manier. De CFS Delirium Orange Drying Towel is de allerbeste droogdoek. Als die voor jou te duur zijn gebruik je oude, zachte en schone handdoeken.

Geen zeem gebruiken, die is te hard en je moet hem steeds uitwringen. Oude handdoeken nemen veel vocht op, zijn zachter voor de autolak en je bent sneller klaar.

De microvezelwashandschoen en de handdoeken krijg je in de wasmachine weer helemaal schoon. Wassen met speciaal wasmiddel voor microvezeldoeken zoals Typhoon van Poorboys World. Dan zijn ze door en door schoon bij de volgende wasbeurt.

Auto-beter-wassen-Ferry-wast-zijn-Porsch
Vermijd hoge druk en begin met de zachte waterstraal (broes) om het vuil voor te weken en rustig los te krijgen.
Auto-beter-wassen-Marjolijn-spoelt-Opel-
Met een zachte waterstraal (broes) spoel je ook het laatste vuil en de resten autoshampoo van je auto na het wassen. 
Auto-beter-wassen-velg-met-paars-uitlope
Wielen reinigen met eigen washandschoen
​Binnenste velgranden van wielen lopen vol met remstof. Verwijder je met een goede velgenborstel en Non Ferro of verdunde APC. Was het buitenste deel (het gelakte deel aan de buitenzijde) met een eigen microvezelspons en een sop van autoshampoo. Bij hardnekkige vervuiling van de binnenranden met remstof gebruik je geen APC maar Non Ferro. Vastzittende remstof kleurt paars, lost op en spoel je weg met een waterstraal. In wielkasten hoopt zich veel vuil op. Reinigen met een grote spons en APC van Poorboys World. Een handfoamer en snowfoam vereenvoudigen het reinigen van wielen en wielkasten. Spray de schone velg in met Polymer Netshield, vuil hecht dan minder.

De voordelen van een microvezel washandschoen

1. Maakt beter schoon

- Microvezel bevat tot 200.000 vezels per vierkante cm

- De grote vezels blijven langer zacht, ook na herhaaldelijk wassen

- Microvezel is sterk en laat weinig pluizen achter

- Microvezel gedraagt zich als een soort weerhaakjes die vuil opnemen en vasthouden

2. Veilig voor alle oppervlakken

- Microvezel beschadigd een oppervlak niet.

3. Houdt meer vocht vast

- Microvezel is super absorberend en kan tot zeven maal zijn gewicht in water opnemen

- Kies voor de grote vezels (wormen of dreadlocks), die houden meer water en autoshampoo vast

4. Duurzamer

- Een microvezelspons gaat tot 600 wasbeurten mee (meer dan 2 jaar bij normaal gebruik).

5. Beter voor het milieu

- Microvezel reinigt al beter en heeft daardoor minder autoshampoo of schoonmaakmiddelen nodig

6. Goedkoop

- Ze zijn in de winkel en in webshops al te koop vanaf 7 euro

Washandschoen-blauw-microvezel-met-dread

1. De beste

zuivere

autoshampoo

Gyeon Bathe

Zuivere pH-neutrale autoshampoo zonder toevoegingen

Grootste voordeel van deze shampoo is het ontbreken van  toevoegingen zoals wax, oliën of polymeren. Het laat geen vlekjes na op autolak en kalk in het water wordt niet gebonden.

2. De beste
autoshampoo met conditioner 

Meguiars Gold Class Autoshampoo met toevoegingen zoals wax en conditioner

Voor winter en herfst. De conditioner in de shampoo probeert je waxlaag in tact te houden. Handig want in de winter kun je de auto niet altijd in de wax zetten als het nodig is.

3. De beste

microvezel washandschoen

Protecton microvezel washandschoen Special, dubbelzijdige wormen of dreadlocks

Net zo goed als de duurdere merken. De 2 cm lange microvezel dreads pakken vuil vast en reinigen dieper. Flexibel en zacht, volgt de contouren van je auto moeiteloos.

Einde pagina: Je auto beter wassen.

Keer hier terug naar het HOOFDMENU> of door naar de volgende PAGINA>> Wax beschermt je autolak