top of page

JE AUTO ECHT GOED WASSEN?
MET DE HAND

Zelf je auto wassen

Met de hand was jij je auto veel beter dan de wasstraat. De wasstraat maakt je auto oppervlakkig schoon. Grote borstels gaan met geweld over de lak en ontelbare krasjes. Gebruik twee emmers, een Dirt Lock Car Wash 360 graden Insert en autoshampoo

WATERMAGNEET KLIN

WASHANDSCHOEN BATHE+ DIRT LOCK

COMPRESSED AIR+

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
  • TikTok

Gratis download Je auto beter wassen zonder moeite

Je auto beter wassen zonder moeite.

Handmatig je auto wassen doe je zó

Gebruik de tuinslang, twee emmers en microvezelspons.

1. Met de tuinslang spoel je eerst het vuil van je auto 

Eerst met de zachtste en daarna de harde waterstraal. 

2. Gebruik een microvezel washandschoen

In een gewone spons gaat vuil vastzitten in de gaatjes.

3. Vul één emmer met sop van een goede autoshampoo

Je hebt maar weinig autoshampoo nodig.

4. Schoon water om de microvezel washandschoen in uit te spoelen

Zo komt vuil niet in het sop terecht. 

5. Werk van boven naar beneden

Reinig eerst de ruiten, motorkap, dak, zij- en voorkant. 

6. Gebruik een microvezel droogdoek (een watermagneet) om je auto te drogen

Gebruik altijd microvezeldoeken voor alle onderdelen van je auto, alleen dan krijg je een streeploos resultaat 

Snel klaar en beter autowassen?

Bij het wassen van je auto wordt vuil meestal iets over de lak meegetrokken en heen en weer getrokken voordat het vuil echt loskomt. Soms zet je wat extra druk om hardnekkig vuil te verwijderen. Dat geeft een licht schurend effect en zorgt voor (was)krassen in de lak. Een goede waxlaag op de lak zorgt ervoor dat vuil niet meer zo sterk kan hechten aan de lak. Zo beperk je de kans op krassen. Zet je auto minstens iedere twee maanden opnieuw in de wax. Alles gaat makkelijker als je auto goed in de wax staat; wassen, reinigen en drogen. Je auto is ook veel eerder droog, zeker als je met een microvezel watermagneet of een paar handdoeken je auto droogt.

Auto-beter-wassen-met-zachte-waterstraal
1. Vuil van je auto spuiten en losweken

Met de tuinslang spoel je eerst het vuil van je auto. Eerst met de zachtste en daarna met een harde waterstraal. Ga niet direct met een spons en sop in de weer. Al lijkt je auto op het eerste gezicht niet vies, het straatvuil op je auto maakt ontelbare krasjes in de lak als je niet eerst je auto grondig afspoelt. Voorkom dat je direct over de lak wrijft met een spons. Gebruik geen hogedrukreiniger, dat is overbodig. Met hogedruk blaas je deels het fijne zand van je auto maar ook fijn zand met kracht in hoeken en randen. De zachtste waterstraal of broes zorgt dat het fijne zand de natuurlijke weg naar beneden loopt. Dan pas de harde waterstraal erop.

Auto-beter-wassen-Marjolein-wast-Opel-Ve
2. Gebruik een microvezel washandschoen
In een gewone spons kruipt vuil in de gaatjes. Dat vuil spoel of knijp je er niet allemaal uit en het vuil bekrast je lak. Een microvezel washandschoen (met 'wormen' of dreadlocks) houdt vuil veilig vast en je spoelt en wast het er gemakkelijk weer uit. Ook maakt deze washandschoen je auto beter schoon door de microvezels. Microvezel gedraagt zich als een soort veilige weerhaakjes die vuil goed opnemen en vasthouden. De microvezel houdt vuil vast. Was daarom de washandschoen na iedere wasbeurt van je auto in de wasmachine, op het kortste (20 minuten) programma met een speciaal wasmiddel voor microvezels. Kort in de droger op stand 'zijde' en verder laten drogen op het droogrek. Dan heb je de volgende wasbeurt van je auto een schone washandschoen.

Met de microvezelspons en goede autoshampoo was je eerst ruiten, dan motorkap, dak en zijkanten. 

Auto-beter-wassen-Marjolein-wast-Opel-Ve

3. Werk van boven naar beneden

Vul één emmer met autoshampoo en een emmer met water. Was de hele auto. De microvezel washandschoen zal gedurende de wasbeurt vuil opnemen. Spoel tijdens de wasbeurt de washandschoen regelmatig uit in de emmer met water. Zo blijft het vuil in de emmer met schoon water en komt het niet in het sop. Gebruik een gritguard of verfrooster om de washandschoen extra te reinigen. Microvezel houdt veel vuil vast en dat schraap je los. Krasjes op je ruiten vermijd je door met de schone washandschoen als eerste de ruiten te reinigen (glas is vrijwel niet te polijsten).  Het meeste straatvuil zit aan de onderkant van je auto. Dus na de ruiten reinig je de motorkap want liggende delen springen het meest in het oog. Dan dak, zij- en voorkant en als laatste reinig je onder de stootlijsten en de bumpers.

Auto-beter-wassen-Marjolein-droogt-Opel-

4. Je auto beter en sneller drogen

Spoel je auto als laatste af met een zachte waterstraal. Met de broes spoel je de shampoo van je auto en het laatste losse vuil wordt weggespoeld. Droog je auto met speciale droogdoeken, dat is de zachtste , mooiste en snelste manier. De CFS Delirium Orange Drying Towel is de goede droogdoek. Als die voor jou te duur zijn gebruik je oude, zachte en schone handdoeken.

Geen zeem gebruiken, die is te hard en je moet hem steeds uitwringen. Oude handdoeken nemen veel vocht op, zijn zachter voor de autolak en je bent sneller klaar.

De microvezelwashandschoen en de handdoeken krijg je in de wasmachine weer helemaal schoon. Wassen met speciaal wasmiddel voor microvezeldoeken zoals Typhoon van Poorboys World of nanolex microfiber wash. Dan zijn ze door en door schoon bij de volgende wasbeurt.

Auto-beter-wassen-Ferry-wast-zijn-Porsch
Vermijd hoge druk en begin met de zachte waterstraal (broes) om het vuil voor te weken en rustig los te krijgen.
Auto-beter-wassen-Marjolijn-spoelt-Opel-
Met een zachte waterstraal (broes) spoel je ook het laatste vuil en de resten autoshampoo van je auto na het wassen. 
Auto-beter-wassen-velg-met-paars-uitlope
Wielen reinigen met eigen washandschoen
​Binnenste velgranden van wielen lopen vol met remstof. Verwijder je met een goede velgenborstel en Non Ferro of verdunde APC. Was het buitenste deel (het gelakte deel aan de buitenzijde) met een eigen microvezelspons en een sop van autoshampoo. Bij hardnekkige vervuiling van de binnenranden met remstof gebruik je geen APC maar Non Ferro. Vastzittende remstof kleurt paars, lost op en spoel je weg met een waterstraal. In wielkasten hoopt zich veel vuil op. Reinigen met een grote spons en APC van Poorboys World. Een handfoamer en snowfoam vereenvoudigen het reinigen van wielen en wielkasten. Spray de schone velg in met Polymer Netshield, vuil hecht dan minder.

De voordelen van een microvezel washandschoen

1. Maakt beter schoon

- Microvezel bevat tot 200.000 vezels per vierkante cm

- De grote vezels blijven langer zacht, ook na herhaaldelijk wassen

- Microvezel is sterk en laat weinig pluizen achter

- Microvezel gedraagt zich als een soort weerhaakjes die vuil opnemen en vasthouden

2. Veilig voor alle oppervlakken

- Microvezel beschadigd een oppervlak niet.

3. Houdt meer vocht vast

- Microvezel is super absorberend en kan tot zeven maal zijn gewicht in water opnemen

- Kies voor de grote vezels (wormen of dreadlocks), die houden meer water en autoshampoo vast

4. Duurzamer

- Een microvezelspons gaat tot 600 wasbeurten mee (meer dan 2 jaar bij normaal gebruik).

5. Beter voor het milieu

- Microvezel reinigt al beter en heeft daardoor minder autoshampoo of schoonmaakmiddelen nodig

6. Goedkoop

- Ze zijn in de winkel en in webshops al te koop vanaf 7 euro

Washandschoen-blauw-microvezel-met-dread

Watervlekken op de lak voorkomen
Watervlekken zijn matte witte vlekjes zo groot als waterdruppels. Ze veroorzaken verkleuring en etsen het oppervlak. Zo ontstaan microscopische onvolkomenheden in de autolak. Watervlekken zijn gevoelig voor verdere aantasting (verwering) en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. De plaatselijke waterkwaliteit heeft een groot effect op de ernst van watervlekken op je auto. Dat wordt bepaald door de waterhardheid, de hoeveelheid en het type mineralen in het water. Zoals de totale hoeveelheid zwevende deeltjes (TSS), andere minerale gehaltes en het natriumgehalte.

Soorten watervlekken


Type 1 watervlekken zijn minerale afzettingen op de lak die zijn achtergebleven nadat water met mineralen van het oppervlak is verdampt. Deze afzettingen kunnen vaak met autoshampoo worden afgewassen.

Type 2 watervlekken zijn hardnekkig en kunnen alleen worden verwijderd door de autolak met de hand of machinaal te polijsten.

Watervlekken type 3 zijn in de eerste plaats vlekken in de lak die eruit zien als verbleking op de plaats waar het water zich al enige tijd heeft verzameld. Als ze beperkt blijven tot het bovenste oppervlak van de autolak, kunnen ze worden verwijderd door de lak met de hand en een slijpende polish te polijsten, of door machinaal te polijsten met een compound. 

Watervlekken vermijden

Watervlekken vermijd je door je auto goed te drogen na het wassen. Gebruik daarvoor een microvezel

droogdoek (watermagneet), een Korea Drying Duo Large 90x70 cm met lange vezels, Bigboi BlowR of Maestro car dryer.

Een microvezel is een gespleten synthetische vezel

Microvezel is een verzamelnaam voor zeer dunne synthetische draden. De draad waaruit de microvezels ontstaan bestaat uit polymeren (lange ketens aaneengeschakelde moleculen). De draad bestaat voor zeventig procent uit polyester en voor dertig procent uit polyamide (nylon). Het polyester vormt de echte microvezel en aan de polyamidekern hechten olie en vet heel makkelijk. Het vezelmateriaal van gebreide- en geweven microvezeldoeken wordt na fabricage gesplitst. De microvezels ontstaan pas na een chemische behandeling of door tijdens de fabricage kracht op de draad uit te oefenen. De ronde vezel valt daardoor uiteen in een stervormige kern van polyamide en een enorme hoeveelheid driehoekige, wigvormige polyestervezeltjes. De dunne microvezel draad die nu is ontstaan kan variëren van 0,01 tot 0,7 denier (een mensenhaar is 20 denier) en tien kilometer microvezel weegt minder dan een gram. De ontelbare dunne microvezeltjes vergroten het oppervlak enorm en dat betekent een hoog opzuigend vermogen. De driehoekige microvezeltjes dringen diep door in het vuil en de open ruimtes in de gespleten microvezeldraad trekken heel makkelijk stof en vuil aan. Deze tweedelige vezels worden vervolgens aan elkaar gebreid of geweven tot een zeer dichte en sterke stof. Microvezeldoeken reinigen zo snel omdat ze in feite een enorm oppervlak hebben, vele malen groter dan de werkelijke afmetingen van de doek. Hoe lager de denier, hoe zachter de microvezel reinigt en dankzij de vele kleine vezels zijn microvezels niet schurend. Microvezeldoeken en microvezel washandschoenen brengen geen schade toe aan de lak of andere onderdelen van je auto en ze laten de waxlaag op je auto intact.

 

Voor ieder doel een microvezeldoek

Een microvezeldoek kan voor specifieke werkzaamheden gemaakt zijn (zoals groot absorberend vermogen of sterk reinigen), en wordt dan van verschillende synthetische materialen gemaakt. Iedere mix van microvezels wordt zo apart ontwikkeld voor zijn specifieke doel. Ook de productiewijze en grondstof bepaalt de uiteindelijke eigenschappen. Voor iedere toepassing wordt een speciale mix van eigenschappen gekozen. Een mix van 50 procent polyamide en 50% polyester is bijvoorbeeld perfect om vocht en olierestanten te absorberen. Ook bestaat er een RS-microvezel, 1000x fijnere vezels dan de gemiddelde microvezel, en de dunst mogelijke microvezel waarmee op de fijnst mogelijke manier wordt geweven. 

Er zijn ook microvezeldoeken waarbij de driehoekige segmenten geheel uit de kern zijn verwijderd. Zo ontstaat er meer ruimte tussen de overgebleven segmenten en die segmenten zijn de eigenlijke microvezels. Dat zorgt ervoor dat er meer vuil opgenomen wordt en de doeken hebben daardoor een groter reinigend vermogen.

De gangbare microvezel heeft driehoekvormige punten die gescheiden zijn van de kern, maar niet volledig losgemaakt van het centrum. Ze zijn daardoor net niet in staat om de allerfijnste stofdeeltjes te grijpen. Maar er zijn ook microvezels die zich splitsen vanuit de holle kern om vlakke driehoekige spieën te vormen en die vangen zelfs de allerfijnste stofdeeltjes. Ze worden vaak gebruikt voor brillendoekjes. 

 

Let op met het gebruik van microvezel op gevoelige oppervlakken want microvezel houdt stof en vuil vast tussen de vezels. Als je gaat poetsen met een niet zo schone microvezeldoek, kan dat voor krasjes zorgen.
 

Drogen met microvezel

Een geweven doek van microvezeldraad heeft een hoge dichtheid en een groot oppervlak, waardoor ze tot zeven keer hun gewicht aan water absorberen. De microvezels zitten heel dicht op elkaar maar er zijn enorm veel smalle tussenliggende kieren. Die zijn zo dun dat ze een sterke capillaire werking hebben, ze trekken het water omhoog in de doek. Ideaal voor het drogen van je auto. Je ziet bij de betere microvezel droogdoeken dat ze de druppels op je auto als een magneet naar binnen trekken, nu weet je hoe dat komt. De droogdoeken worden daarom ook wel ‘watermagneet’ genoemd.


Altijd wassen in de wasmachine


Microvezel trekt vuil zo goed aan dat met de hand uitspoelen nauwelijks helpt. Alleen een machinale wasbeurt op 30 of 40 graden met een speciaal wasmiddel voor microvezels kan een vieze microvezeldoek weer goed schoon maken. Gewoon wasmiddel en te heet wassen verkort de levensduur, tast de microvezel aan en daardoor verliest hij zijn werking.

 

Het volume van een microvezeldoek
Het volume van een doek wordt uitgedrukt in GSM (Gram per Square Meter). Koop je een microvezeldoek van 750 GSM, dan weegt een geweven laag van één meter breed en één meter lang in totaal 750 gram. Vaak kom je 700 en 850 GSM vaak tegen bij microvezel doeken. Er zijn echter ook doeken met 1200, 1400 of 1600 GSM zoals dikke droogdoeken.

 

Twisted microvezels
Microvezeldoeken hebben lange vezels of korte vezels. Lange vezels worden vaak gebruikt in droogdoeken om veel vocht op te nemen. De lange vezels worden ook vaak gedraaid, en op een speciale manier in elkaar gedraaid zodat er meer in dezelfde lengte passen. Daardoor kunne ze nog beter water opzuigen en vasthouden.

 

Dubbele droogdoeken


Dubbele droogdoeken zijn letterlijk twee droogdoeken die op elkaar vastgenaaid zijn om nog meer water op te kunnen nemen en vast te houden. Ze zijn deels aan elkaar gestikt en ze liggen deels los op elkaar. Het is een wat vreemd gevoel omdat ze ten opzichte van elkaar bewegen en als ze nat worden is dat goed merkbaar en wordt het wat onrustig. De doeken zijn ook erg dik dus meer geschikt voor de grote vlakke delen op je auto.

1. De beste

zuivere

autoshampoo

2. De beste
autoshampoo met conditioner 

3. De beste

microvezel washandschoen

Gyeon Q2M Bathe

Zuivere pH-neutrale autoshampoo zonder toevoegingen

Grootste voordeel van deze shampoo is het ontbreken van  toevoegingen zoals wax, oliën of polymeren. Het laat geen vlekjes na op autolak en kalk in het water wordt niet gebonden.

Meguiars Gold Class Autoshampoo met toevoegingen zoals wax en conditioner

Voor winter en herfst. De conditioner in de shampoo probeert je waxlaag in tact te houden. Handig want in de winter kun je de auto niet altijd in de wax zetten als het nodig is.

Protecton microvezel washandschoen Special, met dubbelzijdige wormen of dreadlocks

Net zo goed als de duurdere merken. De 2 cm lange microvezel dreads pakken vuil vast en reinigen dieper. Flexibel en zacht, volgt de contouren van je auto moeiteloos.

Einde pagina: Je auto beter wassen.

Keer hier terug naar het HOOFDMENU> of door naar de volgende PAGINA>> Wax beschermt je autolak

Anker microvezel uitleg
Anker 1
bottom of page