top of page
Jaguar F type wit achterzijde en zijkant

HARS OP JE AUTO

ZONDER RISICO

VERWIJDEREN

Hardnekkige vervuiling uit bomen zoals hars, roetschimmel en meeldauw hechten zich zo sterk aan autolak dat het onmogelijk te verwijderen lijkt. De taaie hars oplossen op een rustige manier lukt altijd en spaart de lak van je auto. Staat je auto vaak in de buurt van bomen dan is een SiO2 of SiC coating op je auto een goed idee. Aan zo'n gladde laag kan de hars en luizensuiker minder goed hechten.

Vier manieren om hars te verwijderen.

Een plakkerig laagje uit bomen is slecht voor je auto en veroorzaakt lakschade. Het is meeldauw, veroorzaakt door luizen. In plantensap zitten suikers die bladluizen nodig hebben om van te leven. Ze scheiden het teveel aan suiker af en dat lozen ze. Die regen van suikerwater is honingdauw en daarop groeit een roetschimmel, die het een zwarte doffe kleur geeft. Bladluizen hebben een voorkeur voor Lindes en Esdoorns. Met veel water, APC en autoshampoo wordt je auto weer schoon.

Harde bruine puntjes op je auto worden veroorzaakt door hars. De stroperige bruine vloeistof die lekt uit de bast van bomen en struiken is een natuurlijke bescherming tegen schimmels en insecten gedurende het groeiseizoen. Die bruine puntjes op je auto zijn zeer hardnekkig en los je het beste op met APC of alcohol.

Hars verwijderen van je auto

Harspitjes en luizenmelk hecht zich zo sterk aan autolak dat zelfs de polijstmachine ze niet weg kan polijsten. Je moet daarom eerst de hars en meeldauw oplossen voordat je kunt polijsten of je auto in de wax zetten. Er zijn meerdere oplossingen om deze vervuiling van je autolak af te krijgen. Je kunt ze makkelijk zelf toepassen en het werkt altijd, al is de vervuiling nog zo sterk. 

Hars op motorkap.jpg
Hardnekkige hars verwijderen met velgenreiniger


IronX van Carpro of Non Ferro van Monello verwijdert extreme hars en roetschimmel. Verwijdert remstof van velgen en met wat beleid ook in te zetten tegen extreme hars. Bevat sterke reinigers zoals oxaanwater. Niet te lang op de lak laten zitten. Inwerken met zacht sponsje en na vijf minuten met veel water wegspoelen. Kleurt paars en de hars wordt afgebroken. Niet in de zon of op warme lak gebruiken.  Laat je niet afschrikken door de vieze geur, het is redelijk veilig.Geschikt voor autolak in redelijke conditie. Daarna je auto wassen met en de lak in de wax zetten.

5419579-2.jpg

Harsverwijderaar of Resin Remover

Harsverwijderaar is een kant en klaar product​ van Valma. Geschikt voor alle oppervlakken van je auto want hars beperkt zich niet tot de lak maar hecht ook op glas en kunststof. Aanbrengen met een zacht sponsje en los de hars langzaam op. Inwerken met een microvezeldoek als de hars hardnekkig is. Geschikt voor niet al te zware hars en roetschimmel. Dan je auto goed wassen met een neutrale shampoo zoals Q2M Bathe van Gyeon en lak in de wax zetten met Collinite 915 of 845.

9550498_orig.jpg
Kleien maakt de lak echt schoon


Een efectieve maar tijdrovende methode is kleien van de lak. Met een speciale klei wrijf je over de autolak en de klei neemt alle hardnekkige vervuiling mee. Klei is taai en plakkerig en daardoor blijven de harde pitjes en andere vervuiling in de klei zitten. Door regelmatig kneden en keren van de klei kun je lange tijd vuil verzamelen. Klei moet over de lak glijden en daarvoor gebruik je een clay lube of detailerspray. Op grote harsplekken loopt je stuk klei ook nog weleens vast. Je bent lang bezig en het kleien veroorzaakt microkrasjes (marring). Daarom moet je na het kleien altijd polijsten.

Renault dak vol hars.jpg

All Purpose Cleaner of Alcohol

Je kunt niet al te zware vervuiling losweken door het  in te spuiten met All Purpose Cleaner van Poorboys World. Als je er voldoende APC op spuit zie je dat de harspuntjes gaan uitlopen in een bruine drab, het teken dat de hars begint op te lossen. Met een zacht sponsje kun je het proces versnellen. Hardnekkige harspuntjes laat je langere tijd weken met keukenpapier, verzadigd met APC.​

Met Prep of XE, een Isopropyl alcohol kun je de harspuntjes ook laten oplossen. Omdat alcohol een vluchtig product is gebruik je het bij voorkeur op lichte harsvervuiling.

Harspuntjes op gele lak.jpg

Bug Squash kan ook onverdund

Je kunt harspuntjes en zware vervuiling losweken door het  in te spuiten met Bug Squash van Poorboys World. Dit is een alternatief voor de Valma harsverwijderaar en het werkt op soortgelijke wijze. Voordeel is dat je Bug Squash zelf kunt verdunnen of onverdund gebruiken. Daardoor kun je de sterkte aanpassen als je tegen hardnekkige harsplekjes aanloopt.

Met een zacht sponsje kun je het proces versnellen. Hardnekkige harspuntjes laat je langere tijd weken met keukenpapier, verzadigd met Bug Squash.​

Meeldauw-lakschade-op-motorkap-auto-lak-

Onherstelbare lakschade

Onherstelbaar! De honingdauw is in de lak 'gebakken' en laat zich door machinaal polijsten ook niet meer verwijderen. Dit ontstaat doordat honingdauw langere tijd op de lak zit en door de zon letterlijk wordt ingebakken. Als eerste wordt de blanke toplaag aangetast en treedt vervorming op. Dat trekt steeds dieper in de lak en omdat een dual action polijstmachine tussen de twee en drie micron van de lak slijpt krijg je dit niet meer goed. Wetsanden is dan een optie, maar dat is niet geheel zonder risico of arbeidsintensief (dus duur).

Meeldauw-lakschade-geprobeerd-te-verwijd

Schuursponsjes die lak verder vernielen

De lak verder vernielen met een schuursponsje! Sommige

mensen denken dat lak keihard is en proberen de schade van de meeldauw weg te schuren. Dat veroorzaakt krasjes die zo diep zijn dat je met polijsten niet meer weg krijgt. Er is dus lakschade bijgekomen en dat maakt wetsanden nog veel lastiger. Een schuursponsje of melanine sponsje ziet er vrij zacht uit maar veroorzaak diepe krassen  die alleen met veel moeite nog te polijsten zijn en vaak niet meer volledig weg gaan.

Volvo-V70-Wim-drie-lagen-Luminous-Obsess

Geef hars en meeldauw geen kans

Geef hars geen kans, zet je auto in de wax of nog veel beter, in een SiO2 coating! Is je auto weer schoon? Voorkom dat je over een tijdje weer aan de slag moet. Auto's die onder de bomen geparkeerd moet je goed in de wax houden. Goede autowax maakt je auto spiegelglad en legt een beschermende laag over de lak. Een coating is dan nog vele malen beter. Op een glad oppervlak zal vuil, hars en meeldauw minder goed hechten en is het makkelijker om hars te verwijderen. Wax of een coating voorkomt dat hars direct de lak aantast. De enige goede remedie is trouwens een afdekhoes over je auto

Hars op motorkap.jpg
Renault dak vol hars.jpg

Testen voor je begint

Als de lak van je auto (zoals op bovenstaande foto's) ernstig vervuild is kan de lak eronder al beschadigd zijn. Bij het reinigen moet je een beetje oppassen. Probeer eerst altijd een proefstukje op een onopvallende plek.

Coating voorkomt lakschade

Moet je vaak of altijd onder bomen parkeren? Dan kun je een keramische glascoating op de lak (laten) aanbrengen. Dat lost het probleem niet op want de hars gaat op de coating hechten. Voordeel is wel dat de laklaag van je auto niet aangetast wordt, alleen de coating. Die coating kun je er later weer afpolijsten en de lak is gespaard gebleven. 

Einde pagina: Hars op je auto verwijderen.

Keer hier terug naar het HOOFDMENU> of door naar de volgende PAGINA>> Zelf een coating aanbrengen.

ANATOMIE VAN JE AUTO

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

Leer je auto beter kennen

ANATOMIE-VOLVO-WIT-MET-LIJNTJES-footer-h

Einde pagina: Wax beschermt je autolak.

Keer hier terug naar het HOOFDMENU> of door naar de volgende PAGINA>>

Poetsen is een daad van symbolische schoonheid

Poes-wast-en-poetst-zich-wit.png

SOCIALS

© 2023 by JAMES CONSULTING.
Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Twitter

MENU

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Mail: info@mysite.com

Tel: 123-456-7890

Niets van deze website

mag worden gebruikt

of overgenomen zonder 

voorafgaande toestemming.

© 2021 dit is een website van WIM VOS
Eigen ontwerp en gebouwd met Wix.com

bottom of page