top of page

AUTO'S

VOOR EN NA

POLIJSTEN

Audi-S5-cabriolet-zijkant-en-bovenkant-o

OZON VERWIJDERT
DE STANK 

UIT JE AUTO

Een rokersauto is berucht en ook vieze geurtjes van aftershave en parfums zijn moeilijk weg te krijgen. De meeste kans om vieze geuren uit je (tweedehands) auto te krijgen? Huur of koop een ozonapparaat! Eerst met een Tornador of extractor het hele interieur grondig (laten) reinigen en  daarna het ozonapparaat erin. Zuurstof wordt omgezet in Ozon. Dat doodt alle bacteriën en de vieze lucht verdwijnt.

Geen stopcontact in de buurt? Dan is de geurlamp van Lampe Berger de beste optie. 

Ozon neutraliseert .

Bissell Spotclean Pet pro.png
Bessell spotclean Pro B1558N .jpg
Tornador Black spuitpistool met reservoi

Ulsonix airclean is de beste ozongenerator.

Vieze geuren verdrijf je met ozon en niet met andere geuren

Toch is dat is de manier waarop vrijwel alle 'gewone' geurverdrijvers werken. Maar het echte probleem, de stankveroorzakers, worden niet aangepakt. Alleen een ozonapparaat zorgt voor een geurloos interieur en brengt geen andere luchtjes  in je auto. Toch ruik je de ozon ook nog lange tijd, het is niet geurloos. Maar het wordt na enkele weken wel neutraal en zo raak je echt van de stank verlost. Je hebt voor deze apparaten wel elektriciteit nodig. Een compacte 10.000 mg/h - 102 W Airclean ozongenerator zoals wij hebben doet het echt uitstekend in een auto en kost nog geen 100 euro.

Stap 1. Dieptereiniging interieur

Begin met dieptereiniging van de stoffen bekleding en de vloerbedekking in je auto. De vieze lucht zit overal en kruipt in bekleding en andere interieurdelen. Dat kun je bij veel autopoetsbedrijven laten doen voor rond de 100 euro. Vloerbedekking en stoffen bekleding op de stoelen worden weer fris en helemaal schoon. De reinigingsvloeistof dringt diep door in de bekleding en daardoor ben je meestal al een flink deel van de vieze lucht kwijt. 

- Dieptereiniging kun je zelf doen maar daar heb je een
  extractor voor nodig

- Een compacte extractor kost ongeveer 180 euro

- Een goede extractor (wij gebruiken hem zelf) is de
   Bissell 1558 N S
potclean

Het sproei-extractie-systeem werkt als volgt. Op de waterstofzuiger zit een tank met schoon water waar je een vloeibare reiniger aan toevoegt. Op de zuigmond zit een brede sproeier waarmee je de reinigingsvloeistof vernevelt en op (en in) de vloerbeding sproeit. Er zit ook een vuilwatertank op. Daarin komt het water dat je met de zuigmond opzuigt uit vloerbedekking of bekleding. Er is ook een opzetborstel met reservoir waardoor extreem dikke lagen zand en vuil in het reservoir blijven hangen en je Spotclean tanks schoner blijven (standaard bij de Spotclean PetPro).

1.1. Nadelen zijn er ook
Door een extractor blijft je interieur lang nat en zeepvlekken blijven weleens achter in de bekleding. Het vocht trekt diep in de bekleding en onderliggende materialen, die blijven heel lang nat. Je auto blijft van binnen heel lang beslagen, wekenlang. Je moet op een stuk plastic zitten want de zittingen en rugleuning blijven lang nat. Het helpt in de winter en herfst om een ventilatorkachel in je auto te zetten om het droogproces te versnellen. In de zomermaanden kun je de ruiten op een kier zetten en droogt de zon je auto sneller.
 

1.2. Tornador verwijdert vieze geuren droog

De mooiste oplossing voor het reinigen van je interieur is de Tornador. Je hebt daar wel een compressor voor nodig. De Tornador verpulvert het vuil en daardoor heeft hij maar een kleine tank met reinigingsvloeistof nodig. Je interieur is dus snel droog, meestal de volgende dag al.

1.3. Beetje plakkerig na de ozon

Eerst de ozongenerator erin en daarna het hele interieur reinigen kan ook. Door een ozongenerator in je auto krijgen de ruiten een licht doffe aanslag en op interieurdelen zoals kunststof en stoffen bekleding vormt zich een licht plakkerig laagje. Dat laat zich makkelijk verwijderen. Maar heb je eerst alles gereinigd, dan moet je na de ozonbehandeling dus alsnog licht reinigen.

Schermafbeelding 2021-07-20 om 11.18.22.png

Het voordeel van zo'n compacte geurneutralisator is dat hij overal makkelijk tussen past. Ze zijn niet duur in aanschaf dus bezuinig niet op de capaciteit. 10.000 mg/h - 102W is voldoende voor een middenklasse auto. Zet hem een paar dagen in je auto en weg zijn alle vieze luchtjes.

Ulsonix-1-ozongenerator-in-de-Volvo-V70-interieur-voorstoel.jpg

We konden niet geloven dat zo'n kleine ozongenerator die minder dan 100 euro kost de vieze geuren kan verwijderen. Maar het werkt echt. Het is een geweldig klein en krachtig apparaat die in enkele dagen zelfs een rokersauto weer fris krijgt.

Ozongenerator-in-bagaeruimte-Volvo-V70.jpg

De 10.000 mg/h Ulsonix begint gelijk ozon te produceren. Je ruikt het direct en en je merkt het direct. Het auto-interieur vult zich heel snel met ozon. Verplaats hem een paar keer door je auto en verbaas je hoe effectief deze kleine ozongenerator de vieze geuren laat verdwijnen. En dat voor nog geen 100 euro, een testwinnaar deze Ulsonix.

geurneutralisator-ozongenerator-achterin

Wil je een ozongenerator huren? Het voordeel van zo'n grote geurneutralisator is zijn enorme capaciteit. Gemaakt voor neutraliseren van stank in hotelkamers, openbare ruimtes en na brand- en waterschade. Overkill voor je auto maar dat is juist prima om de stank echt snel weg te krijgen.

geurneutralisator-ozongenerator-in-de-vo

Geloof de onzinverhalen niet van twee uurtjes een ozonapparaat in je auto en weg is de stank. Een paar uur is te kort. Als je auto- interieur naar ozon ruikt, betekent het nog niet dat de behandeling ook succesvol was.

Na 24 uur ruikt je auto weer heel neutraal.

Airclean compacte ozongenerator.png

Na de ozon alle deuren en ramen open.

Label deodorization.png
Ozongenerator draagbaar en compact.png
Airclean Ulsonix ozongenerator.png
Ozongenerator achterkant met ventilator.
Ozongenerator-bovenaf-detail-in-bagageruimte-Volvo-V70.jpg

2. Ozongenerator doodt bacteriën

Ozon is een gas en werkt door middel van oxidatie. Zet 24 of 48 uur lang een ozongenerator in je auto en hij ruikt weer heel neutraal. Het extra zuurstofatoom in ozon reageert namelijk met organische verbindingen (bacteriën) zoals geuren. 

2.1. Ozon in je auto, hoe werkt het?

Ozon is zuurstof waaraan zich een extra zuurstofmolecuul heeft gehecht. Dat gebeurt onder elektrische hoogspanning. Een ozongenerator trekt in een ruimte zuurstof aan en voegt hier een extra molecuul aan toe d.m.v. hoogspanning op een ingebouwde keramische plaat, dat hij aan de andere kant uitspuugt als ozon.

2.2. Oxidatie door ozon

Het extra toegevoegde zuurstofatoom zal zich in slechts een fractie van een seconde aan elk bestanddeel binden dat met het ozonmolecuul in aanraking kom (oxidatie). Bij oxidatie vloeit de spanning uit een ozonmolecuul over naar de stof waarmee het in aanraking komt. Het extra zuurstofatoom laat door ontlading los van het ozonmolecuul en bindt zich aan andere materie. In je stinkende auto interieur vindt het oxideren (verbranden) dan plaats met de vluchtige organische stoffen zoals geur en micro-organismen. Dat zijn virussen, schimmels en bacteriën die de stank veroorzaken. Er blijft van het ozon uiteindelijk alleen nog puur en stabiel zuurstof (O2) over.

 

2.3. Goed luchten na ozonbehandeling

Omdat door de ozon alle zuurstof aan het interieur is onttrokken moet je na een ozonbehandeling alle ramen en deuren van je auto langdurig openzetten. Dan vult het interieur zich pas weer met zuurstof van buitenaf. Direct in een auto stappen na een ozonbehandeling en dan de ramen gesloten houden kan zelfs bewusteloosheid veroorzaken. Inademing van hoge concentraties ozon is gevaarlijk, daar kun je het nog behoorlijk benauwd door krijgen. Dus goed luchten.

2.4. Interieur altijd reinigen

Ook al heb je voorafgaand aan de ozonbehandeling het interieur al goed schoongemaakt, de rest van de stank verdwijnt pas bij extreem veel ozon. Ozon is alleen effectief wanneer er extreem hoge, (onveilige) niveaus ozongas worden gecreëerd die een serieus gezondheidsrisico opleveren. Soms moet je dagenlang de ozongenerator in je auto-interieur laten werken om de stank voorgoed kwijt te raken.

Geloof de onzinverhalen niet van twee uurtjes een ozonapparaat in je auto en weg is de stank. Een paar uur is te kort. Als je auto- interieur naar ozon ruikt, betekent het nog niet dat de behandeling ook succesvol was. De vieze lucht was nooit echt weg en is snel weer terug. Dat gebeurt niet als je een overkill aan ozon hebt gebruikt. Daarom werken die grote ozongeneratoren ook zo goed, ze blowen je interieur extreem vol ozon.

3. Vieze lucht weer terug?

Dat kan gebeuren op warme zomerdagen als de hele dag de zon op de auto staat en het interieur sterk opwarmt. Ook na een lange behandeling met ozon keert soms na verloop van tijd de vieze lucht weer terug. Een tweede behandeling kan dan nodig zijn.

Kies er daarom altijd voor om direct bij de eerste poging de geurneutralisator twee dagen en nachten achtereen in je auto te zetten, dan weet je zeker dat je definitief van de vieze geur verlost bent. 

Wij huurden onze geurneutralisator bij Boels en hebben die direct in onze Volvo V70 gezet toen we die gekocht hadden. De krachtige ozongenerator huur je op zondag gratis en dan kun je drie dagen achtereen de ozon door je auto blazen. Wel regelmatig de deuren even open zetten want als het auto-interieur verzadigd is met ozon dan slaat de ozongenerator automatisch af. Dat hebben wij ook drie dagen lang zo gedaan. Even luchten helpt want als er weer zuurstof in het interieur is werkt de generator weer voor lange tijd.

4. Pas even op met ozon

LET OP! Ozon is ook niet geurvrij. Het heeft een sterke, niet prettige (ozon)lucht en die ruik je ook nog geruime tijd. Dat is vooral voor mensen met astma hinderlijk. Je interieur heeft soms nog weken die nieuwe en sterke ozongeur. Maar het trekt weg en dan heb je een auto die neutraal ruikt.

 

5. Ventilatieroosters mogen wel open

TIP: Aanbevolen wordt om de luchtroosters van je auto dicht te zetten. Maar de grote ozon geurneutralisator blaast ook makkelijk door die openingen waardoor stankveroorzakers ook daar worden meegenomen. En doordat er een beetje zuurstof door de inblaasroosters wordt aangetrokken slaat de ozongenerator minder snel af. Dus laat die luchtroosters lekker open staan.

6. Huren is niet duur, kopen ook niet

Een ozonapparaat (of geurneutralisator) huren kost 35 euro per dag bij Bo-Rent of Boels Verhuur. Dat is niet duur want als je zo'n groot ozonapparaat moet kopen ben je een flink bedrag kwijt. De kleine Ulsonix Airclean doet het ook helemaal prima en kost net geen 100 euro.

6.1. Ozongenerator voor eigen aanschaf

De kleine Ulsonix Airclean is een ozongenerator die we zelf hebben gekocht bij Bol.com. Voor net geen 100 euro een geweldige aankoop. Hij is enorm effectief. Zo'n aankoop is te overwegen als je meerdere auto's bezit en die weer fris wilt laten ruiken. Hond vaak in de auto? Dan is een kleine ozongenerator een uitkomst als je in een frisse auto wilt rijden. Maar hij heeft natuurlijk maar een kleine ventilator en doet er iets langer over. Kies daarom voor een grote capaciteit van 10.000 mg/h. Dan gaat het behoorlijk snel met de geurverwijdering en het is voldoende om ook het interieur van een grote auto weer geurvrij te krijgen. Ozongeneratoren met grotere capaciteit zijn natuurlijk sneller en effectiever maar in aanschaf onbetaalbaar.

Lampe Berger brander  .jpg

Kun je niet met een verlengsnoer bij je auto komen? Probeer eens een goede geurlamp met neutral olie. Het werkt maar enkele weken en je moet het regelmatig herhalen maar ze zijn goed in het verdrijven van vieze geuren. Geen elektriciteit nodig!

Girl-in-old-cabriolet-wallpaperBEWERKT.j
Okay, okay... er zijn auto's waarbij het probleem van een vieze geur in het interieur er minder toe doet.

Geurlamp

kan het zonder elektriciteit.

Lampe Berger geurlamp met navul.png
Lampe Berger diffuser voor in de auto.pn

7. Géén deo bij je ozonbehandeling nemen

Er zijn autopoetsbedrijven die ozonbehandelingen aanbieden in combinatie met een deo. Doe dat NOOIT. Kies nooit ozonbehandeling met deo, je auto ruikt dan als een WC-blok. Auto's die alleen met ozon zijn behandeld ruiken neutraal. De deo erbij doet dat effect teniet en dan ruikt je auto nog maandenlang als een WC-blok. 

8. Geuren verdrijven met geuren? Niet blijvend

Vieze luchtjes verdringen met andere luchtjes is geen blijvende of definitieve oplossing. Maar soms is het de enige manier om betaalbaar de stank te verdrijven uit je auto. We kennen allemaal die vieze goedkope geurboompjes, schildpadjes en flesjes met olie. Ze stinken vaak erger dan je auto al deed. Er zijn betere alternatieven.

 

9. Geen elektriciteit? Geurlamp

Geen stekker in de buurt? Of kun je zelfs niet met een verlengsnoer bij je auto komen? Probeer dan eens de geurlampen van Lampe Berger Paris. Het werkt maar enkele weken en je moet dus regelmatig de geurlamp in je auto plaatsen, maar ze zijn goed in het verdrijven van vieze geuren. Je hebt er geen stekker voor nodig en het gebruik van de geurlamp is vrij eenvoudig.

- De geurolie is verkrijgbaar in de geur Neutral

- Neutral reinigt de lucht echt zonder er een andere geur
   voor in de plaats te brengen

- Je ruik je toch een stevige geur maar die is redelijk
   neutraal

- Geurlampen werken met een gloeisteen als katalytische

   brander

- De gloeisteen is top, hij blijft gloeien

- De gloeisteen verspreid de geur van de neutrale olie
   snel en goed door je auto

- Na een uur is 90% van de vieze lucht al geneutraliseerd

- Na drie uur zijn de meeste bacteriën en schimmels
   redelijk gedood

- De nieuwe geur is snel overal ingetrokken

- De brander is heet, niet overdreven maar houdt wel
   voldoende afstand tot de bekleding

- Zorg dat de brander niet om kan vallen, lijm hem
   stevig op een plank

Er is geen echte vlam dus het is relatief veilig.

 

9.1. Veilige plek zoeken

Wij plaatsen de brander in de ruimte voor de bestuurdersstoel, met de stoel zo ver mogelijk naar achteren en niet te dicht bij het dashboardkastje. Je steekt de steen eerst aan met een vlam (buiten je auto) en na vijf minuten branden blaas je die vlam uit. Het aansteken en laten branden tot de steen heet genoeg is doe je buiten de auto, want:

- Eerst is er een hoge vlam die sdaarna kleiner wordt

- Je blaast na 5 minuten de kleine vlam uit

- De steen wordt wit en blijft uit zichzelf gloeien 

Dan zet je de brander in de auto en daar kan hij urenlang blijven staan

- Geen vette aanslag van de olie want die verdampt

Howel de gloeisteen niet extreem heet wordt werk je wel met hitte in je auto. Check goed de warmte die de brander afgeeft en voorkom dat je autointerieur door de gloeisteen schroeiplekken krijgt.

9.2. Neutrale geurolie verdampt en verdrijft vieze geuren

De olie die verdampt en verspreidt wordt begint de vieze lucht in je auto te neutraliseren. Je hebt er geen omkijken meer naar en je auto ruikt wekenlang fris. Blijvend is het effect helaas niet, dus regelmatig herhalen. Er is ook een geurdiffuser voor de auto. Die werkt net als andere systemen, plakt de geurverspreider op het ventilatierooster en je hebt een geurtje zolang het ventilatierooster blaast. Maar ja, dan ben je eigenlijk weer terug bij het geurboompje. Wij hebben nog een diffuser gehad die je in de sigarettenaansteker kon stoppen maar die bestaat niet meer.

Einde pagina: Stank in je auto.

Keer hier terug naar het HOOFDMENU> of door naar de volgende PAGINA>> Interieur auto als nieuw.

bottom of page